Cep Telefonlarıyla Profesyonel Fotoğraf Çekmenin Yolları
Karanlıkta Kameranızı sabitleyin
Karanlık ortam çekimlerinde profesyonel kameralarla bile grensiz çekimler yapabilmek için makinenizi sabitlemeniz gerekmekte. Bunlara göre çok daha zayıf olan cep telefonları da gece çekimleri için mutlaka sabitlemeli. Telefonunuzu sabitlemek için bir zemin veya yaslayabileceğiniz bir yer bulup zamanlayıcı ile çekim yapmayı deneyin. Bu mümkün değilse mutlaka iki elinizi kullanın.
Kamera Ayarlarınızı İnceleyin
- Hangi model veya hangi işletim sistemi olursa olsun günümüzün teknolojisine sahip cep telefonlarında çok sayıda seçenek bulunmakta.
- Bazılarında o kadar fazla seçenek ve özellik var ki gündüz çekimlerinde birçok fotoğrafçı için bile vazgeçilmez durumdalar..
- ISO ayarları, beyaz dengesi, zamanlayıcı, titreşim önleyici, gece çekimi, makro modları, HDR, enstantane ve diyafram ayarlarına kadar birçok özellik bulunabiliyor. Kamera özelliklerini iyice karıştırmaktan çekinmeyin…
Telefonlar Basıldığında Değil Bırakıldığında Çeker
- Cep telefonları sanıldığının aksine dokunulduğunda değil deklanşör bırakıldığında çekim yapıyor.
- Bazen bu yanılgı da fotoğraflarınızın bulanık çıkmasına neden olabiliyor..
Kamera Camını Temizleyin
- Fotoğraf makinelerinde olduğu gibi akıllı cep telefonlarında da lensinizi temizlemeniz gerekiyor.
- Akıllı cep telefonunuz cebinizde veya çantanızda iken ya da tozlu bir ortamda bulunduğunuzda lensi kirlenebilir ve fotoğraf çektiğinizde iyi sonuçlar ortaya çıkarmayabilir.
- Bu yüzden çekim yapmadan önce yumuşak bir bez ile lensinizi temizlemenizde fayda var
Manuel Netlik Yapın
- Hemen hemen her akıllı cep telefonunda otomatik odaklama (Auto focus) modu bulunuyor. Fakat bu mod her zaman güzel sonuçlar vermeyebilir.
- Siz kendiniz odak noktasında ne olacağına karar verip ekranda parmağınız ile odak noktasına dokunarak netlik noktasını belirleyebilirsiniz.
- Kolay ve basit bir şey olmasına rağmen, ne yazık ki halen birçok kişi netliği kendisinin ayarlayabileceğinin farkında değil.
Telefonu İki Elinizle Tutun
- Akıllı cep telefonlarıyla çekim yaparken genellikle tek elle çekim yapılır.
- Tek elle çekim yaparken titrememe ve denge gibi unsurlar kolay sağlanamayacağından fotoğraflar net olmayabilir.
- Bu yüzden çift elle ve kollarınız vücudunuza sabitleyerek çekim yapmanız daha verimli ve daha güzel sonuçlar doğurarak fotoğrafın net çıkasını sağlar.
Altın Orana Dikkat Edin!
- İyi fotoğrafların kuralı olan “Altın Kesim”e dikkat etmelisiniz.
- Bunu da kafanızda hayali çizgiler ile ekranı üçe bölerek yapmalısınız.
- Çekeceğiniz obje ekranın tam ortasına değil de bu hayali çizgilerin tam üstüne gelirse fotoğraflar göze daha hoş gözükecektir.
- Akıllı cep telefonlarının çoğunda zaten ekranda çizgiler mevcut. Bu çizgilere göre fotoğraflarınızda kompozisyon unsurlarınızı yerleştirebilirsiniz
Işığı ve Gölgeyi İyi Kullanın
- Fotoğrafın temeli ışıktır. Işığın olduğu her yerde gölge de vardır. Bu kural cep telefonları ile çekilen fotoğraf içinde geçerlidir.
- Düşük ışık kaynakların da fotoğraf çekmenizin zor olduğundan fotoğraflarınızda hareketlilik hissi oluşabilir.
- Işık kaynağını (güneş, lamba vs) arkanıza alarak fotoğraf çekmeyin, aksine ışık kaynağını çekeceğiniz nesnenin sağına ya da soluna 45 derecelik açıyla gelecek şekilde ayarlarsanız, gölgeli güzel bir fotoğrafınız olur.
- Flaş kullanımında olabildiğince uzak durun, tabi ki ışık kaynağı olarak karanlık ortamlarda faydalı olabiliyor fakat ön tarafı aydınlatarak arka tarafın karanlık çıkmasına neden olduğundan fotoğrafta kötü etki de bırakabiliyor.
Farklı Bakış Açıları Geliştirin
- Akıllı cep telefonlarınız ile çekim yaparken çoğu kişi telefon ekranı göz hizasında tutarak fotoğraf çeker.
- Halbuki perspektif açınızı değiştirerek çekim yaparsanız daha değişik sonuçlar elde edebilirsiniz.
- Örneğin akıllı cep telefonunuzu yan tutarak, yere yakın tutarak, yukarıdan aşağıya doğru tutarak gibi değişik açılar oluşturabilir
Her Zaman En Yüksek Kalitede Çekin
- Akıllı cep telefonunuzda fotoğraf çekeceğiniz zaman, ayarlara gidip yüksek kaliteye ayarladığınızdan emin olun böylece çektiğiniz fotoğraf daha güzel gözükecektir.
- Eğer düşük kalitede çekerseniz, hem o fotoğrafı basmak istediğinizde fotoğrafı oluşturan noktacıklar büyüyerek baskı kalitenizi olumsuz etkileyecek, hem de kadrajladığınızda daha düşük çözünürlükte bir fotoğraf elde etmiş olacaksınız.
Kompozisyona Dikkat Edin
- Son olarak, iyi bir fotoğraf sadece teknolojiyle çekilmez.
- Fotoğrafınızda kompozisyonunuzun, ışığınızın, renklerin ve açının öneminden sonra teknoloji gelmektedir.
- Fotoğrafa düşüncenizi aktarırsanız, o zaman teknoloji sayesinde daha da başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.